Friday, April 27, 2012

Narcissus og Påskeliljen

Digtere har skrevet om Narcissus fra den græske mytologi i mere end to tusind år, og kunstmalere har beskrevet ham siden det 14 århundrede. Den romerske digter Ovid fortalte sin klassiske historie om Narcissus,der elskede sig selv og Echo, der elskede sin egen stemme - en anden variation fra 50 BC fortæller, at Narcissus begår selvmord, mens en forfatter et århundrede senere skriver, at Narcissus blev forelsket i sin tvillingsøster og ikke i sig selv. Men den mest kendte historie om Narcissus er fra den græske mytologi, hvor Narcissus er en jæger, der er berømt for sin skønhed, men som kun har foragt tilovers for de mennesker, der elsker ham. Nemesis, hævnens gudinde, vil give ham en lærestreg og viser ham hen til en lille sø, hvor hun beder ham kikke ned i vandet. Han bliver så forelsket sit eget spejlbillede, at han ikke kan løsrive sig. Han dør. En blidere version af myten siger, at Afrodite kommer og forandrer ham til en blomst.

Navnet Narcissus eller Narkissos stammer muligvis fra det græske ord narke, der betyder søvn eller sløvhed. Ordet narcissisme forbinder vi nok mest med forfængelighed eller overdreven  fascination af sig selv. Forfattere har brugt Narcissus som en model for deres hovedperson, og en af de mest kendte er nok Oscar Wilde's "Picture of Dorian Gray".  I Harry Potter er der en karakter, Narcissa, der er opkaldt efter Narcissus, hun er utroligt forfængelig og arrogant. Narcissus har også roller på film, som i Disney-filmen "Hercules",  hvor han er en olympisk gud med lilla hud. I filmen "Alien" hedder redningsfartøjet som Ripley undslipper med Narcissus. Også i musikken er Narcissus med. I "Supper's Ready" med Genesis, bliver der henvist til Narcissus-myten med en tekst om en ung mand, der sidder ved en dam. Det ender med at han bliver til en blomst . Satsen hedder: "How Dare I Be So Beautiful". En ballet om Narcissus blev danset af Nijinski i 1911. Men der er masser af eksempler på Narcissus' rolle i kunst og kultur. Han er selvfølgelig også en del af psykologien med Sigmund Freud og Otto Rank i spidsen.

Påskelilje, Narcissus pseudonarcissus
Men alt dét véd den skønne påskelilje intet om, den er bare smuk - og den står der med sin flotte gule farve og sin fine duft ved påsketid. Påskeliljen er naturligt hjemmehørende i det vestlige Europa fra Spanien og Portugal til det østlige Tyskland og det nordlige England og Wales. Den er almindelig i haver, og vilde planter vokser i skove, på græsarealer og på klippegrund. Nogle steder er bestanden faldet betydeligt siden det 19. århundrede på grund af intensivering af landbruget, rydning af skov og opgravning af løg til brug i haver. I England i en nationalpark i North York Moors er der i Farndale Valley en stor bestand af påskeliljer langs med bredderne af floden Dove.


Foto Mindeparken, Århus: gb

No comments:

Post a Comment