Friday, April 27, 2012

Gogols "Døde Sjæle"

Der var noget "sjuskeri" med de såkaldt døde sjæle i  Rusland ved det nylige valg - pludselig var der en stigning i vælgertallet et eller andet sted, der ikke stemte med faldet i befolkningstal. Det fik mig til at tænke på Nikolaj Gogols berømte roman "Døde Sjæle", der er en morsom klassiker fra det gamle Rusland.

I det gamle Rusland var de afdøde livegne bønder noget værd på papiret, da de endnu ikke var officielt døde. En opfindsom mand begynder at opkøbe de døde sjæle. At han kunne gøre det havde noget at gøre med den måde, hvorpå det gamle russiske samfund var skruet sammen. En godsejer havde myndighed over en masse bønder, de såkaldte sjæle, han gav dem ikke løn for deres arbejde, men han betalte skat for hver sjæl via mandtalslister, der blev revideret hvert femte år. Hvis en bonde døde mellem to revisioner, var han stadig levende og skattepligtig indtil næste revision. Han var død, men stadig en udgift for godsejeren.

Det er mange år siden jeg læste den, måske var det en idé at opfriske den! Men nu kommer foråret - og sommeren - så bli'r der måske ikke tid tilovers til at rende på biblioteket og låne de gamle klassikere....
GB

No comments:

Post a Comment