Friday, April 27, 2012

Den allerførste Kat..........
Cornish Rex
Siden de gamle ægyptere er katten blevet værdsat som menneskets ven, den er blevet dyrket som en afgud, men den er også både elsket og hadet igennem århundreder. Franske arkæologer har fundet bevis på, at vores venskab med katten begyndte meget tidligere end før troet. Nogle omhyggeligt begravede rester af et menneske og en kat blev fundet sammen med muslingeskaller, polerede sten og andre dekorative genstande i et 9.500 år gammel gravsted på Kypern. Dette nye fund fra en neolitisk landsby er mere end 4.000 år ældre end den ægyptiske kunst, der har afbildet katte.

Arkæologerne skriver i journalen Science (Oktober 2010), at den fælles grav tyder på en stærk association mellem menneske og kat  - og at denne kat muligvis er verdens ældste huskat. Det tidligste bevis på katten som husdyr kom tidligere fra det gamle Ægypten. Nogle eksperter tror at ægypterne måske har tæmmet og avlet kattedyr for a frembringe specielle racer omkring det 20. eller 19. århundrede BC. Katte bliver hyppigt vist i den ægyptiske mytology i form af gudinderne Bastet og Sekhmet samt andre gudinder. Kunst om katte og mumificerede katte er kendt så lang tilbage som for 4.000 år siden, men forskerne er også faldet over antydninger om, at katten blev knyttet til mennesket som husdyr meget tidligere. Eksperter har fundet 10.000 år gamle graveringer og keramik fra neolitisk tid, der afbilder katte. Arkæologerne mener, at sådanne fund er et bevis på, at katte selv dengang havde en spirituel betydning. Katten er ikke naturligt hjemmehørende på Kypern, så forskerne mener, at mennesker må have indført katte til øen, men det er uklart hvornår det er sket.
GB
 
Kilde: National Geographic News, Oktober 2010.  

KATTENS VÆRN: Havehyrden på bloggen Hverdagen i et Hus med Have opfordrer til at os til at give noget til Kattens Værn. Foreningen er i vanskeligheder, og selv om vi i dag tror at kattene klare sig godt derude, så kan de godt bruge vores hjælp. 

No comments:

Post a Comment