Friday, April 27, 2012

Chokolade er sundt


Man har endelig fundet ud af at chokolade er godt for sundheden, det skal helst være mørk chokolade, men man kan få alt at vide om den lækre chokolade på festivalen. 


I Go'-Morgen Danmark fik vi at vide, at vi nu kan få chokolade med øl og bacon smag - og med mange andre nye og overraskende smagstilsætninger.  
Chokolade med mynte- og orange smag kender vi, det gi'r en lækker chokolade, chokolade med chili er dejlig krydret. Det lyder specielt med øl og bacon. Man skal aldrig sige aldrig. Vi har jo efterhånden vænnet os til sushi, og den har de også forsøgt at tilsætte chokolade. Chokolade og fisk.............................. ?
Chokolade er blevet nydt som en drik i næsten hele dens historie. I 2007 blev der af arkæologer fundet bevis på den ældste dyrkning og brug af ckakao på en boplads i Honduras, fra omkring 1100-1400 BC.  Maya-civilisationen havde kakaotræer i deres baghave, og chokoladen blev brugt til ceremonier. Chokolade-rester fundet i en antik Maya krukke i Guatemala antyder, at mayaerne drak chokolade omkring 400 AD. I det 15. århundrede var det aztekernes tur. De forbandt chokoladen med en frugtbarhedsgudinde, og deres chokolade drik var en bitter krydret sag, kaldet xocolatl. De anså drikken for at modvirke træthed, og det ved man i dag var ikke helt ved siden af. Chokoladen var en vigtig luksusvare i Aztekerriget og blev brugt som valuta. En kalkun kostede 100 kakaobønner.

Montezuma and chocolat
Den første europæiske kontakt med chokolade var, da Montezuma præsenterede den spanske conquistador Hernan Cortés for xocolatl i det 16. århundrede. I dag kan man blandt mange andre tilsætninger få chokolade med chili-smag, det kendte de alt til i Mexico. Montezumas hof drak omkring  2.000 kopper xocolatl om dagen, og det siges at Montezuma  selv drak 50 kopper daglig.

Den første skibsladning chokolade til Europa ankom til Sevilla i 1585. Chokoladen blev stadig serveret som en drik, men europæerne tilsatte sukker for at modvirke den naturlige bitterhed og fjernede chili peberet, men beholdt vanille og tilsatte kanel og andre krydderier. Selv om kakaohøsten blev en regulær forretning, var det kun de royale og de rige mennesker, der havde råd til den kostbare drik - men så begyndte man at dyrke kakaobønner på plantager i Spanien, og så kom der gang i produktionen. Det første chokoladehus åbnede i London i 1657, og mælkechokolade blev også solgt på apoteker. Da den industrielle revolution kom, blev man i stand til at frembringe hård chokolade, og i det 18. århundrede begyndte man at sælge mange af de chokolade-varianter vi kender i dag. Og så blev det chokoladen distribueret til hele verden, og vi bliver aldrig trætte af den dejlige chokolade!
GB
 No comments:

Post a Comment