Friday, April 27, 2012

Hvidsten-Gruppen

På to uger har 250.000 danskere set filmen "Hvidsten Gruppen", der er Anne-Grethe Bjarup Riis' instruktørdebut. Den har høstet blandede anmeldelser hos filmkritikerne, men Jyllandsposten, Berlingske og Filmmagasinet Ekko gav den fire stjerner. Samme bedømmelse gav Politikens anmelder Sophie Engberg Sonne "Trods skønhedsfejl tegner 'Hvidsten Gruppen' et realistisk billede af modstandskampen", skrev Sophie Engberg Sonne blandt andet. Filmen  har fået biografgængernes øjne op for den historiske kro i Jylland. Kroejer Søren Fiil fortæller at folk kommer fra hele Jylland på hverdagene. Det er nu 68 år siden at Søren Fiils morfar og oldefar blev anholdt af Gestapo  11. marts 1944.


Hvidsten kro ligger mellem Mariager og Randers. Under 2. verdenskrig var kroejer Marius Fiil fra Hvidsten Kro en af de væsentligste aktører i den berømte modstandsgruppe Hvidsten Gruppen, der i 1943-44 var modtagegruppe for en stribe engelske nedkastninger til modstandsbevægelsen. Marius Fiil var blevet kontaktet af faldskærmsmanden Ole Geisler, der blev kastet ned i Jylland i februar 1943. Ole Geisler var ved at udbygge den illegale gruppe i Jylland sammen med godsejer Flemming Juncker, og det blev indledningen til en modstandskamp, der endte 11. marts 1944, hvor Marius Fiil og resten af Hvidsten Gruppen blev taget af Gestapo, og de i alt otte mænd i gruppen blev henrettet i Ryvangen den 29. juni 1944. Efter befrielsen blev de otte urnegrave flyttet fra Ryvangen til Hvidsten Kro - dér hvor mindestenen om de otte mænd står i dag.

Hvidsten Kro er i dag stadig en klassisk landevejskro med stråtag og lavt til loftet i den gamle skænkestue, hvor bl.a. Hvidsten Gruppen fejrede deres vellykkede nedkastninger under besættelsen. Der er også mulighed for overnatning på Hvidsten Kro. Hvidsten kro har altid været kendt for dens gode traditionelle kromad. På menuen står blandet andet flæskeæggekage, hjemmelavet medister og dansk bøf med løg. Kroen har altid været et hyggeligt sted. Der er ikke så mange af de gode, gamle kroer tilbage, så Hvidsten kro er et besøg værd, også uden at have set filmen. 
GB

kilder: Politiken; Kroer i Danmark

No comments:

Post a Comment