Tuesday, June 5, 2012

Orkidétyve i Rold Skov i Juni 2012


Rold Skov

Juni 2012
Den udrydningstruede orkide fruesko vokser i Rold Skov. Nu har tyve stjålet mere end en femtedel af planterne. Og det kan tage flere år, før forekomsten af den fredede orkidéart Fruesko er oppe på samme niveau.


44 blomster er væk
Fruesko er den største orkidé i Europa og den lever kun et sted i Danmark ud over i Bjergskoven i Rold Nørreskov.

Planten har i mange år været indhegnet, så man kan komme tæt på, men uden at røre. Men det var ikke nok til at holde de ubudne gæster ude.

- Der er simpelthen klippet hul i hegnet og så er der gravet nogle kloner op. Fruesko står i sådan nogle klynger og der er gravet tre af sådan nogle store klynger op. Faktisk 44 blomster i alt. Vi har ret godt mandtal på dem, fordi de bliver fulgt så nøje både botanisk og videnskabeligt, forklarer Leif Lyngsø.

Tyveriet af de fredede Fruesko orkideer er politianmeldt. Og det er ikke første gang ubudne gæster har forsøgt at stjæle den fredede orkidéart i Rold Skov. Også i 1997 blev de sjældne planter forsøgt stjålet.


De skulle skamme sig, at klippe hegnet over og grave tre grupper af vores sjældne fruesko op. Hvad i alverden vil de bruge den til, den er svær at få til at gro i en have og de kan gå ind og  købe planter af fruesko i en planteskole, der er egnede til at gro i en have. Iøvrigt er det strafbart at plukke dem eller grave dem op, men det er jo ukendte gerningsmænd, så de gemmer sig sikkert godt efter ugerningen. Mon de tør plante dem i deres have nu - eller hvad vil de bruge dem til?

Hegnet i Rold skov
Hegnet omkring Frueskoens voksested har forlængst holdt hundredeårsjubilæum. Desværre viste det sig hurtigt efter at planten var blevet opdaget i Bjergeskoven, at publikum ikke kunne lade den være i fred. Også i dag står sjældne orkideer højt på skruppelløse plantesamleres ønskeliste, noget der opleves andre steder med andre orkidearter.
Alle danske orkideer er fredede og det er strafbart at plukke dem eller grave dem op. I øvrigt lever orkideer i samliv med svampe i jorden, hvilket betyder at de yderst sjældent overlever en omplantning mere end en sæson. Nyd dem i naturen! Forekomsten af Fruesko i Bjergeskoven er det ene af dens to danske voksesteder. Der andet er privatejet og fredet uden offentlig adgang, for at beskytte planterne. Fruesko er sjælden og truet på europæisk niveau.


 Bendt Egede Andersen, der er skovrider i Naturstyrelsen, Aalborg, der driver statens del af Rold skov, siger, at det er utroligt at mennesker kan synke så lavt som at stjæle nogle of vore sjældne orkidéer fra naturen, og han nævner også at fruesko, der er egnede til haver, kan købes hos flere store planteskoler. 

Det er så ærgerligt, at der findes mennesker der ikke har spor ansvarsfølelse over for naturen. Hvad pokker går der igennem deres hoved når de klipper et hegn i stykker ind til en fredet uvurderlig plante og stjæler den. Jeg forstår dem simpelthen ikke. 
Min kilde er: P4, Nordjylland og Miljøministeriet, Naturstyrelsen afd. Aalborg samt DR1. 
foto Rold skov 2008: grethe bachmann, foto af fruesko: lånt fra Naturstyrelsens hjemmeside.No comments:

Post a Comment