Sunday, September 2, 2012

Grøn Fluesvamp


Grøn Fluesvamp, stig bachmann nielsen, naturplan.dk

Amanita phalloides/ Grøn Fluesvamp


Amanita phalloides, Grøn Fluesvamp er Danmarks mest almindelige og mest giftige fluesvamp*. Den vokser i løvskove med god jord, ofte under bøg og eg. Hatten er ægformet mens svampen er ung - senere er den halvcirkelformet og til sidst udbredt og 6-12 cm bred. Fællessvøbet bliver tilbage som en skede ved den opsvulmede basis af den 10-12 cm lange stok. Farven på hatten varierer mellem bleggul til olivengrøn, blågrøn eller gråbrun. Lamellerne er hvide elller gulhvide, lugten er sød som honning, mens gamle eksemplarer har en ubehagelig lugt.


Grøn fluesvamp (Google)
ung grøn fluesvamp (Google)
Nu er vi i september, og det er tiden at gå ud i naturen og samle spiselige svampe. Der findes så mange forskellige svampe i skoven, nogle er spiselige og lækre, som de spiselige rørhatte med Karl Johan i spidsen, andre er mere eller mindre giftige med den grønne fluesvamp som en dødelig giftig svamp. Det kan være temmelig risikabelt at være svampejæger. Hvert år forveksler svampesamlere spiselige svampe med deres giftige svampe-slægtninge, og den grønne fluesvamp ligger højest i den statistik.

Men når luften er køligere, når himlen er klar og blå, og når jorden i  skoven dufter dejligt, så har man lyst til en "svampedag" i efterårsskoven. Folk slæber rundt på deres tunge svampebøger, men det er ikke altid nok. Selv erfarne svampejægere kan være i tvivl fra tid til anden, og de uerfarne er ofte på herrens mark. Den giftige Amanita virosa, Snehvid fluesvamp, ligner unge eksemplarer af den lækre champignon, og Amanita phalloides, den grønne fluesvamp, der er endnu mere giftig, ligner Volvariella volvacea (Paddy Straw mushroom) fra det asiastiske køkken, der på grund af forvekslinger har været årsag til flere forgiftninger med dødelig udgang i Danmark. 

NB Advarsel: 
Den mest solgte spiselige svamp i Thailand er netop Volvariella volvacea med navnet Paddy Straw mushroom , der bliver brugt meget i det asiatiske køkken, og der kan være grund til at opfordre dig til at være yderst forsigtig, hvis du er vant til a plukke svampe i  Thailand (eller Sydøstasien) og gerne vil finde spiselige svampe ude i den danske natur. Der har været mange alvorlige forgiftninger, og flere af dem med døden som følge.


If you are more familiar with the English language there is a similar post on the Thyra-blog.
* Fluesvamp: I gamle dage bruge bønderne en grød af rød fluesvamp til at smøre på væggene i stalden for at slå fluerne ihjel.Kilde: Biokemisk forening, Danmarks fugle og natur, Felthåndbogen.

No comments:

Post a Comment