Friday, November 30, 2012

Brun Tornskade ved Årslev Engsø

Et sjældent besøg fra det fjerne Østen.
En fugl der kun er set to gange i Danmark blev opdaget ved Årslev Engsø søndag den 4 november. Det var en brun tornskade (Lanius cristatus). Ornitologer er kommet fra nær og fjern for at se den lille smukke fugl. Den var der stadig i week-enden 24-25 november. Nu er kulden kommet, og det bliver måske svært for den at klare sig.Den første gang den brune tornskade blev set i Danmark var den 15 oktober 1988. Den er set 5 gange i Europa. Brun tornskade er nært beslægtet med rødrygget tornskade og Isabella tornskade, og som de andre tornskader har den en tydelig maske igennem øjet.  Den yngler i det nordlige Asien fra Mongoliet til Sibirien og overvintrer i dele af Sydasien.
foto 24 november 2012 Årslev Engsø: 
stig bachmann nielsen, naturplan.dk  & grethe bachmann.

Sunday, November 11, 2012

Solide bænke på Trelde NæsPå Trelde Næs syd for Vejle, hvor træerne ved sydskrænten glider ned i vandet sammen med det plastiske ler, bliver der mange trækævler tilovers. Der er en camping- og lejrskole på næsset, hvor de blandt andet arbejder med træ - og jeg regner med at det er dér de udhugger nogle af trækævlerne til solide bænke. De maleriske bænke står overalt i skoven med en vis afstand, så der er mulighed for at ta' et lille hvil på traveturen. Der er oven i købet en bænk med en lænestol udhugget i den ene ende. Meget smart.
lænestolen

Der er smukt på Trelde Næs. Det er et sted der kan anbefales til en familietur. Der er 3 vandrestier og 2 camping-pladser. På sydsiden de dramatiske skrænter med nedfaldne bøgetræer og på nordsiden  interessante gamle bindingsværksbygninger langs stranden hvor der engang var et savværk. Her var også en lille savværkshavn, Kulvig. "Troldehuset" ligger yderst på Trelde Næs -  og fyrtårnet, der er opbygget af jerngitter fra en tysk befæstning fra 2. verdenskrig.


på en af vandrestierne
Hvis I er interesserede i at læse mere om Trelde Næs er der en post på min Thyra-blog om stedet.                                                                                                      

photo Trelde Næs 29 oktober 2012: grethe bachmann.


efterårsfarver ved nordsiden af Trelde Næs