Thursday, August 30, 2012

Tillykke Aarhus - Europæisk Kulturhovedstad 2017Tillykke Aarhus! Det  er meget spændende! 


Så faldt den afgørelse som mange har ventet spændt på. Det blev Aarhus der kan kalde sig Europæisk Kulturhovedstad 2017. Borgmester Jacob Bundsgaard og forhenværende borgmester Nikolaj Wammen har investeret både meget prestige og mange millioner i projektet. Det bliver et begivenhedsrigt år 2017 for Aarhus og omegn  - med støtte fra EU og staten.  Jacob Bundsgaard siger, at det betyder at der kan skabes oplevelser og arbejdspladser i Aarhus - og regionsformand Bent Hansen nævnte at der skulle en masse kulturprojekter i gang, både historiske og for teatret og meget mere.


nybyggeri ved havnefronten
Jeg er barnefødt i Aarhus og har altid boet her - og det er et dejligt sted at bo. Vores by er smuk,der er ikke langt til skov og strand og byen har en vidunderlig beliggenhed ved Aarhus bugt. Jeg er faktisk meget glad for at Aarhus får den mulighed i 2017.
Dagen efter afgørelsen var der utrolig travlt nede ved havnefronten, der blev piloteret på livet løs, så måske får vi vores Lighthouse alligevel??

ved Aarhus Aa, Den Spanske Trappe.Den danske EU-parlamentariker Morten Løkkegaard var næstformand i det udvalg, der fik præsenteret, hvad Aarhus kan byde på. Han havde overbevist kulturudvalget om at det var Aarhus, de skulle besøge på deres årlige studietur. Han har selv boet i Aarhus da han læste til journalist, og han si'r at han altid kommer tilbage til Aarhus, når han får muligheden.Han fortæller at politikerne faldt fuldstændigt for atmosfæren i byen - de var meget imponerede over den gæstfrihed, varme og afslappethed, de mødte overalt. "De er ikke vant til den dér ligefremme og easy-going stil, hvor man vader ind i folk med træsko på, " siger Morten Løkkegaard. Aarhus Bugt
Gruppen var blevet præsenteret for mange af de aktiviteter, institutioner og miljøer, som var med til at sikre titlen som Europæisk kulturhovedstad: bla. By i By på Bispetorv, kulturproduktionscentet Godsbanen, Den Gamle By, Universitetet, Filmbyen i kulisserne til den nye tv-serie "Dicte",  toppen af Aros, samt det enorme museumsbyggeri ved Moesgård Museum - de hilste også på byens ældste indbyggger, Grauballemanden.

Møllestien
Morten Løkkegaard har givet udtryk for, at gæsterne tog afsted med et indtryk af en by, som er klar til at fyre kanonerne af.  "Vi fornemmede et fantastisk godt samarbejde på tværs af institutioner og miljøer," siger han. Han er meget optaget af at få Danmark forankret i Europa og omvendt  - og kulturhovedstaden 2017 er et fantastisk værktøj til at fremme den tanke. Kulturhovedstaden 2017 står iøvrigt meget stærkt, da Aarhus har forberedt sig til værtsskabet ved at indlemme hele regionen.
Tak Morten Løkkegaard, fordi du holder af Aarhus. Du får lige et knus! 


photo Aarhus, 2012: grethe bachmann
 
Kilde: EU-Kommissionen, Repræsentationen i Danmark / information.

Thursday, August 23, 2012

En jæger gik at jage................


Odder, Aqua, Silkeborg
.....og så skød han den totalfredede odder, hvilket øjensynligt er sket utallige gange. En røntgenundersøgelse af oddere, foretaget af forskere på Aarhus Universitet, har vist at mange oddere svømmer rundt med hagl i kroppen efter illegale skud. Det er næsten 50 år siden at odderen blev totalfredet, men der er åbenbart nogle der er langsomt opfattende - eller ligeglade. Undersøgelsen på Aarhus Universitet dokumenterer at 5 ud af 66 oddere, der i perioden 2007-2011 blev dræbt i trafikken og indleveret til Naturstyrelsen, havde hagl i sig.

Det skønnes, at der lever flere end 1000 oddere i Danmark, og hvis andelen af dyr med hagl i kroppen fra den aktuelle undersøgelse er repræsentativt for den danske bestand, må mindst 70 oddere netop nu døje med hagl i kroppen.

Kilde: Skriver, Danmarks Naturfredningsforening,  Natur og miljø nr. 2 - 2012.

Odder, Aqua, Silkeborg.
Der findes ansvarsløse jægere og der findes ansvarlige jægere - og det er heldigvis de ansvarlige jægere, der er flest af. Jeg  er sikker på, at de er irriterede over de idioter,der går rundt og plaffer løs på må og få. Måske kunne de huske disse brådne kar på hvad en rigtig jæger er  - og hvordan man efterlever de etiske love og regler for jagten.
Her er lidt information til "Odderjægerne" der eventuelt falder over min blog:  
Uddrag fra Jagttegn Aarhus  


Vildtbiologi!
Der stilles til jagttegnsprøven krav om at du er i besiddelse af et bredt kendskab til de almindelig forekommende vildtarter i Danmark, såvel pattedyr som fugle, alle dyr skal kunne kendes/genkendes efter billeder. Til en stor del af disse dyr og fugle skal man også have kendskab til disses yngleforhold, udbredelse, biologi og selvfølgelig jagttider, eller om de evt. er fredet.

Odder, Aqua, Silkeborg.
Jagt & Jagtteknik!
Da det at "gå på jagt" er en meget gammel tradition, er der selvfølgelig gennem tiden opstået en hel masse, både skrevne og uskrevne, moralske såvel som  etiske regler omkring udøvelsen af jagt.
Med den bevågenhed der er omkring vor jagtudøvelse, fra det øvrige samfund, stilles der idag store krav til den moderne jæger, hvis jagten også skal bevares for fremtiden og vore børn og børnebørn.
Derfor synes vi, at det er vigtigt og meget spændende at kende, samt  selvfølgelig også at efterleve disse etiske love/regler, ligesom det også er blevet en del af stoffet til jagtprøven, og der kommer enkelte spørgsmål om emnet til prøven.
 foto Aqua, Silkeborg 2009: grethe bachmann.


Monday, August 6, 2012

Humor fra Jonas Jonasson ....................

Referat fra nettet:
Den hundredårige der kravled' ud af vinduet og forsvandt
af Jonas Jonasson


Efter et langt og begivenhedsrigt liv havner Allan Karlsson på det plejehjem, han tror skal blive hans sidste opholdssted på denne jord. Problemet er bare, at helbredet nægter at svigte, og en dag går det hverken værre eller bedre, end at han fylder trecifret. Pomp og pragt venter med borgmester, lokalavis og hele personalet, men Allan vil ikke være med. Han kravler ud ad vinduet.

DEN HUNDREDÅRIGE DER KRAVLEDE UD AD VINDUET OG FORSVANDT handler om Allan Karlssons månedlange rejse gennem Sverige. En rejse, der kompliceres af, at han kommer på kant med både politiet og en bande på jagt efter den kuffert, han kom til at tage med fra bus- og jernbanestationen. Men bogen er også en rejse gennem 1900-tallet, den uendeligt sorgløse Allan Karlssons livsrejse.

Det viser sig, at Allan ikke alene har været med til, men også er årsag til mange af 1900-tallets betydningsfulde begivenheder. Han har været indblandet i udviklingen af atombomben, været gode venner med formand Maos unge hustru, både planlagt og afværget et mordattentat på premier­minister Winston Churchill og meget mere.

I hundred år har Allan Karlsson gjort verden usikker bare ved at være til. Og nu er han løs igen.Læs den!! Jeg priser bibliotekets låneordning på 14 dage med de nye bøger. Det gi´r virkelig mulighed for at få læst alle de nye dyre bøger som man ikke har råd til at købe alligevel.
Jeg kan anbefale denne overdådige og humorisitiske fortælling om Allan og alle de besynderlige og berømte mennesker han møder på sin vej. Den er simpelthen så morsom at man sidder og kluklér og griner højt. Det var næsten som at møde Finn Søborg igen.
Jonas Jonasson er en bragende god fortæller og hans humor er så befriende, så hvis du har brug for underholdning, så læs hans bog om Allan og alle hans meriter. Det er ikke spild af tid. God fornøjelse!